Домашно Кисело Мляко
Здравейте!
Наскоро с приятели си говорихме за всички консерванти, стабилизатори, оцветители и какви ли не други изкуствени неща които поглъщаме ежедневно. Замислихме се кои храни може да си приготвим сами, а не да купуваме от магазина. Едно от лесните неща за правене се оказа киселото мляко. Ето и как се прави:
Необходими продукти:
Прясно мляко ( Задължително домашно)
Закваска (няколко лъжици кисело мляко което съдържа Lactobacillus Bulgaricus)
Качествените продукти са малко трудни за откриване, но намерите ли ги сте свършили трудната работа :)
Начин на приготвяне:
Сварете прясното мляко. Сложете го в бурканчета. Изчакайте го да изстине до 38 градуса или докато може да си задържите пръста вътре без да ви е много горещо или студено.
Сложете на 150мл. мляко 1 супена лъжица закваска и я разбъркайте добре. Затворете бурканчетата и ги завийте с хавлиена кърпа. Оставете да престоят за 12 часа.
На нас ни се получи още първия път :).
Съвет: Оставете си няколко лъжици от направеното кисело мляко в хладилника за да го ползвате следващия път. Така ще си спестите търсенето на закваска.
Сега имаме кисело мляко както са го правили бабите ни. Гарнирайте го с плодове, домашно сладко или нещо друго по избор. Приятно хапване. :)
Comments
Post a Comment